OMGCreative
BETÖLTÉS

A leendő ügyfelek gyakori kérdése, hogy mi a célja a weboldal karbantartásnak, és mit tartalmaz egy karbantartási csomag, egyáltalán tényleg szükség van rá? Nézzük meg ezt részletesebben, hogy mi is az a weboldal karbantartás és miért olyan fontos.

Weboldal tulajdonosként nincs is annál rosszabb érzés mint amikor pont a legrosszabb időpontban áll le a weboldal. Ráadásul ez azért is nagyon kényelmetlen, mert a leállás során potenciális ügyfeleket veszíthetünk, főleg ünnepi, például a karácsonyi, vagy arra felkészülő időszakban.
Ilyenkor azonnal megkezdődik a telefonálás, hogy minnél gyorsabban oldja meg valaki a problémát, első körben, aki készítette az oldalt, de sajnos ez nem minden esetben megy olyan gyorsan. Egy elhanyagolt weboldal olyan sok sebből is vérezhet, hogy annak problémáinak feltárása és kijavítsa több napot is igénybe vehet, rosszabb esetben pedig hetekig elhúzódhat amig kiderül mi is a probléma.

Tartalomjegyzék:

Miért fontos a weboldal karbantartás?

A weboldal karbantartás tehát azért szükséges, hogy az ilyen eseteket elkerüljük és habár feltörések és váratlan szituációk előfordulhatnak, de egy oldal folyamatos karbantartása esetén ennek esélye radikálisan lecsökk és ha meg is történik, a karbantartó személy vagy cég pontosan tudja hol is keresse a hibát. Ezzel pedig felgyorsíthatjuk a hibaelhárítási folyamatot, hogy a weboldal mielőbb újra működjön.

A másik fontos tényező, ami miatt érdemes lehet a weboldal karbantartáson elgondolkozni, az a költségek kiszámíthatósága és minimális szinten tartása. De mit is jelent ez pontosan?

Számtalanszor találkoztam olyan esettel, hogy akár korábbi ügyfelem, vagy valaki az utcáról beesve pániktól vezérelve felhív, hogy nem működik a weboldala. Ilyenkor elindul a hibafeltárás és sok esetben kiderül, hogy olyan ramaty állapotban van az oldal, hogy annak javítása jó esetben is fél-1 éves karbantartási díjnak felelne meg amit valljuk be egy összegben nem olyan kellemes kifizetni főleg, hogy az oldal egy ideig működésképtelen is.

Rosszabb esetben pedig akkora problémák vannak rajta (ezt általában csak új ügyfeleknél szoktam tapasztalni), hogy jobban megéri anyagilag újat csináltatni, mint a meglévőt foltozgatni. Viszont pontosítsuk, hogy mit is takar magában pontosan egy weboldal karbantartás szolgáltatás?

Hibaelhárítás

Üzlettulajdonosként a weboldalad leállása az ügyfeleid potenciális elvesztését jelenti. Azok számára, akik egyszerűen weboldal-karbantartás nélkül vásárolnak weboldalt, a weboldallal kapcsolatosan hirtelen felmerülő problémákat külön kell kezelni, és jellemzően nem fog gyorsan megoldódni a probléma. Arról nem is beszélve, hogy feltételezhetően olcsó sem lesz.

Tehát gyakorlatilag fel kell hívnod a tárhelyszolgáltatót vagy keresned kell egy fejlesztőt és ki kell találnotok, hogyan lehet újra működésre bírni a weboldalt. Ez rengeteg stresszel jár és addig nem tudsz a vállalkozásoddal foglalkozni.

A weboldal karbantartás szolgáltatás az én esetemben azt jelenti, hogy bármilyen problémát elhárítok, így egy esetleges probléma esetén nem kell elgondolkoznod azon ki tudná vajon ezt megoldani és hogy old meg a problémát, hanem csak fel kell hívj és a többit én onnan intézem, te pedig foglalkozhatsz a te dolgoddal.

Biztonsági frissítések

A weboldal-karbantartás egyik legfontosabb része a weboldal biztonság és annak fenntartása. A webhelyeknek, különösen az olyan tartalomkezelő rendszerekre épülő webhelyeknek, mint a WordPress, rengeteg, laikus nyelven fogalmazva „mozgó alkatrésze” van. A témáktól kezdve a bővítményeken át a telepített webhely biztonságáig gyakran készülnek frissítések a biztonsági rések javítására. Ha a webhelyed elavult elemekkel rendelkezik, akkor még inkább sebezhetővé válik az aktív hackerekkel, valamint a rosszindulatú szoftverekkel és vírusokkal szemben.

Pluginok és integrációk frissítése

A biztonsági aggályokhoz hasonlóan ugyanezeket a bővítményeket és integrációkat, amelyek a weboldaladon futnak, folyamatosan frissíteni kell a funkcionalitás javítása, valamint a problémák és hibák csökkentése érdekében. Ha nem frissíted ezeket a rendszereket, akkor (a legjobb esetben) lemaradsz a jobb funkciókról és csökken a felhasználói élmény. Legrosszabb esetben pedig a webhely ezen részeinek meghibásodását okozhatja, ami a webhely egy részének meghibásodását vagy a teljes webhely leállását eredményezheti. Igen, ez megtörténhet és gyakran meg is történik.

Változások a webhelyen

Meg kell változtatnod például egy telefonszámot vagy bármilyen szöveges tartalmat az oldalon, esetleg frissítened kell a kollégák bemutatását, vagy akár új termékcsaládot kell felvinned? Karbantartási szerződés nélkül vagy magadnak kell felvenned a webfejlesztői kalapot, vagy egy másik szerződést kell aláírnod a projektre.

Ügyfeleimnek a havi karbantartási szerződés részeként segítek a weboldaluk kisebb módosításaiban, bár a nagyobb változtatások esetében előfordulhat, hogy külön kell rá szerződni, de ez igen ritkán fordul elő és egy projekt készítése során részletesen elmondom mik azok az esetek. Így semmi sem fog váratlanul érni. 

Az internet változóban van

Az internet változóban van, ahogyan a közösségi média, a keresőmotorok és más webhelyek által alkalmazott legjobb gyakorlatok is. Hallhattál már például arról, hogy az SSL* a böngészők és a keresőmotorok kötelező részévé válik, és hogy a nélkülözése hatással lehet arra, hogy az emberek hogyan nézik és találják meg a webhelyedet. Az SSL nagyszerű dolog és fontos, hogy legyen a webhelyeden.

* Angolul, az SSL rövidítés jelentése Secured Sockets Layer. Röviden, az SSL egy olyan tanúsítvány, ami arra szolgál, hogy az információt tároló kiszolgáló-server és a honlapot látogató felhasználó böngészője közötti kapcsolatot titkosítsa így illetéktelenek nem tudnak ebbe belelátni. Meglétét egy weblapra kívülről ránézve úgy látod, hogy Amennyiben egy weboldal SSL tanúsítvánnyal rendelkezik a linkje https-sel kezdődik sima http helyett, valamint egy kis zöld lakat és a “Biztonságos” szó is látszik a böngésző címsorában.

Az ilyen és ehhez hasonló dolgokról folyamatosan értesítelek és ha integrálásuk nem jár nagy időintervallummal akkor benne is van a havi karbantartási díjban.

WordPress Weboldal karbantartás

Mivel a mai weboldalak 78%-a WordPress motorral készült, így nagy valószínűséggel a te weboldalad alatt is ez a motor található. Ügyfeleim 80%-ának WordPresses weboldala van, így ennek karbantartásában igen nagy rutinra tettem szert és számos váratlan helyzettel találkoztam már. Ha azonban úgy döntenél, hogy a karbantartást magad szeretnéd elvégezni ezen a linken találsz egy kis segítséget az alapokról, hogyan kezdj neki és miket csinálj meg mindenféleképpen, hogy megőrizd weboldalad biztonságát.

Weboldal karbantartás árak

Amennyiben egyedi fejlesztésű rendszered van, esetleg egy webáruház karbantartására keresel szakembert, legyen szó Woocomerce vagy egyéb webshop motorral készült oldalról, mindenképpen szükséges, hogy részletesebb információkkal rendelkezzek, így kérlek írj üzenetet vagy hívj telefonon, hogy árajánlatot tudjak adni.

WordPresses weboldalak esetén pedig a csomagáraim a következőek:

A legnépszerűbb
19 900 Ft
Átlagos weboldalak esetén ajánlott
Wordpress motor frissítése
Wordpress téma frissítése
Az oldalon használt pluginok beállítása, frissítése
Biztonsági mentés készítése havonta
Szükséges SSL beállítások elvégzése és ellenörzése
Heti/havi cache ürítés a beragadt fileok eltávolítása érdekében.
Apróbb tartalmak eseti módosítása az oldalon (Telefonszám, képek, árak….)
Alap vírusellenörzés
Alap spamszűrés
Webszerver vagy tárhellyel kapcsolatos üzemeltetési feladatok ellátása, a tárhelyszolgáltatóval való kapcsolattartás
Adminisztrációs belépési felület biztonságosabbá tétele, llletéktelenek elöli elzárása (alap feltörésvédelem)
ÉRDEKEL
Mindent is
59 900 Ft
Nagy weboldalak és webshopok esetén ajánlott
Wordpress motor frissítése
Wordpress téma frissítése
Az oldalon használt pluginok beállítása, frissítése
Biztonsági mentés készítése havonta
Szükséges SSL beállítások elvégzése és ellenörzése
Heti cache ürítés a beragadt fileok eltávolítása érdekében.
Fejlett tartalomkezelés. (Új aloldal létrehozása, szolgáltatás bővítés…)
Alap vírusellenörzés
Alap spamszűrés
Webszerver vagy tárhellyel kapcsolatos üzemeltetési feladatok ellátása, a tárhelyszolgáltatóval való kapcsolattartás
Adminisztrációs belépési felület biztonságosabbá tétele, llletéktelenek elöli elzárása (alap feltörésvédelem)
Szerver oldali vírusellenörzés
Fejlett szerver és kliens oldali spamszűrés
Lokálisan tárolt biztonsági mentés készítése
Monitoring. Folyamatos weboldal felügyelet és monitorozás, hogy az esetleges leállásokat és problémákat azonnal észre vegyük
Heti/havi szintű jelszóváltoztatások elvégzése a nagyobb biztonság érdekében (opcionális)
Adatbázis frissítés és optimalizálás
404-es hibaoldalak megtalálása és kezelése
Hibás linkek megtalálása és javítása
A weboldalon végrehajtott összes üzenet küldése egy biztonságosabb Smtp szerveren keresztül történő megvalósítása. Ennek folyamatos tesztelése és riportolása, hogy egy üzenet se vesszen el a webes térben.
ÉRDEKEL

Remélem, tudtam benne segíteni, hogy megértsd, milyen fontos, hogy a weboldal karbantartása a weboldalfejlesztési folyamat és a weboldal folyamatos egészségének részeként szerepeljen. Ha új weboldalt szeretnél, vagy frissíteni szeretnéd a jelenlegit, készséggel állok rendelkezésedre. A honlaptervezésen és karbantartáson túlmenően minden ügyfelemnek rendszeresen nyújtok általános informatikai tanácsadást és segítségnyújtást teljesen ingyen (egy bizonyos szintig), így ha engem tisztelsz meg a bizalmaddal, erre sem kell külön embert keresned.