A weboldal készítés alapfogalmai és rövid története

Kérem görgessen!

A weboldal készítés alapfogalmai és rövid története

A weboldal fogalma

A weboldal olyan tartalomcsomagot jelent, melyben szerepelhetnek szövegek, képek, egyéb adatok vagy aloldalak. Minden weboldalnak szüksége van domain névre, ami alapján azonosíthatóvá válik, valamint a feltöltött adatokat szerveren kell tárolni, hogy minden internethozzáféréssel rendelkező számítógép számára elérhetővé váljon.

Weboldal készítés egyszerűen elmagyarázva


A weboldalak természetes formájukban egyszerű szöveges dokumentumok, melyek kötött szabályok szerint vannak formázva. Erre egyrészt azért van szükség, hogy a weboldal készítés könnyebb legyen, mert így mindig ugyanazok a szabályok érvényesek . Másrészt a szabályok állandósága miatt a böngészők a világon mindenhol ugyanúgy jelenítik meg ennek hála a weboldalakat. Ilyen „nyelvtanszabályból” rengeteg létezik, a legalapvetőbb a HTML programozás és az XHTML.
A minden weboldal domain előtt felbukkanó HTTP rövidítés, azaz a Hypertext Transfer Protocol információátviteli protokollt jelent, ezen a csatornán keresztül kerülnek az adatok a böngészőbe a szerverekről. Létezik egy másik változata is, a HTTPS, ami garantálja az információk biztonságát a felhasználó számára. Ezt a csatornát használják például a bankok weboldalai is.
A weboldal készítés tehát leegyszerűsítve olyan, mintha csak egy dokumentumba írnánk le rendkívül részletesen, hogy is nézzen ki a kívánt oldal, mindezt idegen nyelven, az adott nyelv szabályait követve.
 

A weboldal készítés történetének első mérföldkövei


1989: Tim Berners-Lee, a CERN tudósa megalkotja a World Wide Web-et, hogy könnyen hozzá lehessen férni más számítógépeken tárolt adatokhoz is. Ő maga fejlesztette ki az első webböngészőt 1990-ben. Ekkor kezdték el használni az informatikusok HTML nyelvet, ami a weboldal készítés alapvető formája.
 
1990. december: Az első weboldal fejlesztése és közzététele.


1993. április 30: A CERN bejelenti, hogy a World Wide Web mindenki számára ingyenesen használható lesz. Az egyik legkorábbi és akkoriban legnépszerűbb böngésző a ViolaWWW volt Unix és X Windows rendszerekhez.

1993: A Mosaic böngésző bevezetése Marc Andreessen vezetésével. A Mosaic böngésző előtt grafika szinte sosem keveredett a szöveggel a weboldalakon, így a weboldalak használata sokkal népszerűbbé és elterjedtebbé vált.
 
1995: Az első európai weboldal megjelenése.

1996: A harmadik weboldal megjelenése, amit Japánban fejlesztettek.

Az internethez kapcsolódva 1994 után egyre több weboldal született, különböző fejlesztők által, akik ekkor még nem használtak feltétlen egységes nyelvet és a böngészők nem minden esetben jelenítették meg ugyanúgy az oldalakat. Ez arra ösztönözte a tudósokat, hogy létrehozzanak egy alapvető nemzetközi fejlesztési szabályzatot. Ekkor jött létre a jelölőnyelv (markup language), melynek segítségével képeket és más elemeket egy meghatározott cél érdekében jelölésrendszerrel láthatunk el.
A másik fontos új fejlesztés a szemantikus web volt, mely egy közös keretrendszert biztosít az adatok megosztására és újrahasznosítására.
Ma bárki hozhat létre weboldalakat, aki megtanulja a programozáshoz szükséges nyelveket és bérel tárhelyet egy szerveren. A weboldal készítés előnyeiről a későbbiekben egy átfogó bejegyzésben lesz szó.
 

A weboldal a felhasználói élmények fokozása végett sütiket használ! - További információkért kattintson!Sütik elfogadása, bezárás